Το βάψιμο ενός σπιτιού, είτε κατά την αλλαγή διακόσμησης, είτε κατά την συνολική ανακαίνιση σπιτιού, δεν αποτελεί μία εύκολη υπόθεση. Η εργασία του βαψίματος κρύβει μυστικά που οι επαγγελματίες ελαιοχρωματιστές δεν αποκαλύπτουν εύκολα. Στην συνέχεια του άρθρου θα σας αποκαλύψουμε μερικά από αυτά τα μυστικά που θα σας χρησιμεύσουν στην περίπτωση που επιλέξετε να βάψετε μόνοι σας το σπίτι σας ή για τον έλεγχο της ποιότητας του επαγγελματία που επιλέξατε.

1. Απομάκρυνση Ατελειών
Καθαρισμός Πατώματος Ανακαίνιση

Πριν από την έναρξη του χρωματισμού ελέγξετε την επιφάνεια για ατέλειες. Οι ατέλειες αυτές μπορεί να είναι τραυματισμοί του ξύλου, φουσκωμένη μπογιά λόγω υγρασίας, υπολείμματα υλικών όπως κόλλα κ.α. Με την χρήση ειδικού υαλόχαρτου διορθώστε τις εμφανείς ατέλειες πριν την εφαρμογή του χρώματος. Προσέξτε το υαλόχαρτο να είναι κατάλληλο για την επιφάνεια που θα χρησιμοποιηθεί.

2. Χρήση Σκουρόχρωμου Primer/Αστάρι
primer ανακαίνιση τοίχου

Μετά την διόρθωση των ατελειών στους τοίχους, ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στόκος για την επικάλυψή τους. Μετά την εφαρμογή στόκου, απαραίτητη είναι η χρήση ασταριού, διότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή χρησιμοποιηθεί χρώμα απευθείας πάνω στον στόκο, τότε τα διορθωμένα σημεία του τοίχου θα εμφανίζονται ως κηλίδες. Ακόμα, προτείνεται η χρήση σκουρόχρωμου ασταριού στην περίπτωση που ο τοίχος θα βαφτεί με χρώματα όπως κόκκινο ή πορτοκαλί. Το σκούρο αστάρι θα μειώσει τις φορές τις οποίες θα βαφτεί ξανά το ίδιο σημείο.

3. Πίεση Χαρτοταινίας με Σπάτουλα
χαρτοταινία βάψιμο

Τίποτα δεν είναι περισσότερο απογοητευτικό από τα υπολείμματα μπογιάς μετά την απομάκρυνση της προστατευτικής χαρτοταινίας. Για την αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων ειδικά σε ξύλινες επιφάνειες, κατά την εφαρμογή της χαρτοταινίας χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα και πιέστε την χαρτοταινία καλά. Αυτό θα σταματήσει την μπογιά από το να περάσει στο ξύλο ή σε όποια άλλη επιφάνεια.

4. Κοψίματα Χρώματος στο Ταβάνι
κοψίματα βάψιμο σπιτιού

Είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί ο τέλειος διαχωρισμός μεταξύ χρώματος τοίχου και χρώματος ταβανιού, γνωστό και ως «κόψιμο» απλά γιατί είναι αδύνατο το τέλειο βάψιμο με πινέλο σε ευθεία γραμμή. Η λύση είναι απλή. Μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος χρησιμοποιήστε ένα πλατύ κατσαβίδι για την διόρθωση των γραμμών μεταξύ τοίχου και ταβανιού.

5. Προστασία Επίπλων με Ειδική Μεμβράνη Νάιλον
προστασία επίπλων σπιτιού

Απαγορεύεται η χρήση υφασμάτων όπως για παράδειγμα σεντονιών για την προστασία των επίπλων από πιτσιλιές κατά το βάψιμο. Αυτού του είδους τα υφάσματα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν, με αποτέλεσμα το χρώμα τελικά να περνά στο κάτω μέρος, με δυσάρεστες επιπτώσεις. Γι’ αυτό το λόγο απαραίτητη είναι η χρήση της ειδικής νάιλον προστατευτικής μεμβράνης η οποία είναι και αρκετά οικονομική και αποτελεσματική.

6. Βάψιμο ενός Τοίχου Κάθε Φορά
βάψιμο τοίχων σπιτιού

Φαίνεται ευκολότερος ο χρωματισμός, πρώτα όλων των γωνιών ενός δωματίου και στην συνέχεια ο χρωματισμός των τοίχων, αλλά μην το κάνετε. Οι επαγγελματίες πρώτα τελειώνουν έναν τοίχο και αμέσως μετά ξεκινούν τον επόμενο, αυτόν που εφάπτεται με τον προηγούμενο. Με αυτό τον τρόπο, η επικάλυψη των δύο γίνεται καλύτερα. Ακόμα αν κάνετε διάλλειμα ξεκούρασης κατά την διάρκεια του βαψίματος, φροντίστε να σκεπάσετε τον κουβά και το ρολό με μια υγρή πετσέτα για την αποφυγή του στεγνώματος, τόσο του χρώματος όσο και των εργαλείων βαψίματος.

7. Ξύσιμο Τζαμιών μετά το Βάψιμο (όχι χαρτοταινία)
καθαρισμός παραθύρων ανακαίνισης

Συνηθίζεται η εφαρμογή χαρτοταινίας μεταξύ ξύλου και τζαμιού κατά το βάψιμο των παραθύρων. Προτείνεται το ξύσιμο των τζαμιών με σπάτουλα καθώς είναι γρηγορότερο από την εφαρμογή της ταινίας σε κάθε ένα τζάμι ξεχωριστά.